keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Anttilan-tila




Ostimme tilamme vuonna 2014, pitkällisten pohdintojen jälkeen. Talon avaimet saimme heti häidemme jälkeisenä päivänä ja osan tavaroista kannoimmekin jo hääpaikalta suoraan uuteen kotiin. Tilamme on aikanaan sotien jälkeen annettu Karjalan evakoille ns. kylmänä tilana, eli he ovat raivanneet tänne alusta asti kaiken itse. Kylmä tila oli vuonna 1945 säädetyn maanhankintalain mukainen asutustila, jolla ei ollut kunnollisia rakennuksia. Kylmän tilan maanviljelykseen tarkoitetusta maa-alasta sai enintään 10 % olla aiemmin raivattua. Oikeastaan kaikki meidän tien talot/tilat ovat aikanaan olleet näitä tiloja, siksi aluetta on kutsuttu "Karjalaiskyläksi". Tilamme nimi juontaa juurensa vanhan isännän etunimeen, kuten siihen aikaan on ollut tapana.

Tilamme rakennuksista ensimmäisenä on rakennettu pihasauna vuonna 1949. Sauna on edelleen toimintakuntoinen ja käytämme sitä ympäri vuoden. Uudet lauteet teimme saunaan pari vuotta sitten, muuten sauna on entisten omistajien remonttien jäljiltä ja kaipaisi hieman saneerausta.

Evakot ovat saunan jälkeen rakentaneet navetan, jossa tietojemme mukaan on asustanut kolme lehmää ja hevonen. Parsien paikat näkyvät betonilattiassa edelleen, vaikka itse parret onkin purettu pois. Navettaa on joskus laajennettu ja sen toiseen päähän on tehty kylmää varastotilaa. Navetta on rakennettu v.-51 ja pinta-alaa siinä on yhteensä 250 m2. Navetta on meillä ollut varastokäytössä ja kaipaisi kipeästi siivousta sekä remonttia.

Tilan vanha päärakennus on rakennettu aikoinaan saunan ja navetan jälkeen. Evakot ovat siis asuneet saunarakennuksessa päärakennuksen valmistumiseen saakka. Tämmöinen on nykyihmisen ajattelumallilla jotain todella eksoottista ja ihmettelen edelleen miten pienessä tilassa he ovat asuneet, laittaneet ruokaa ja kylpeneet. Vanha päärakennus on purettu uuden talon tieltä ja nykyinen päärakennus, hirsirunkoinen omakotitalo, on rakennettu vuonna 2004. Talossa on kolme makuuhuonetta, tupa-keittiö, kodinhoitohuone, kaksi vessaa, pesuhuone ja puulämmitteinen sauna. Talomme lämmityksenä toimii vesikiertoinen puukeskuslämmitys. Muuttaessamme taloon teimme pintaremonttia ja maalasimme sisäkatot sekä vaihdoimme lattialaminaatit uusiin. Myöhemmin teetimme saunaan ja kylpyhuoneeseen remontin sekä maalautimme talon ystävämme maalausfirman toimesta. Remonttihommista tulossa myöhemmin postausta blogiin.

Talon entiset omistajat ovat rakentaneet pihapiiriin myös leikkimökin, jonka ympärystä olemme itse täydentäneet kiikulla ja hiekkalaatikolla.

Pellot, jotka aikanaan evakot ovat raivanneet, on istutettu monta kymmentä vuotta sitten puuntaimille ja tilamme maa/metsäpinta-alastakin on myyty naapureille iso osa. Tilaamme kuuluu kuitenkin edelleen 6 ha metsämaata.

Mukavaahan se olisi, että tilallamme asuisi joskus ympärivuotisesti eläimiä ja, että heistä olisi muutakin hyötyä kuin lantakasat. Tulevana kesänä tilallemme on tulossa ainakin kanoja ja lampaita kesäasukeiksi. Kunhan tämä takatalvi nyt väistyisi.




Kesäkanat 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti