sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Koivunmahlan valutus

Ihana auringonpaiste helli pääsiäisen aikaan ja lumet alkoivat pikkuhiljaa sulaa. Päätimme kokeilla mahlan valutusta koivusta ensimmäistä kertaa. Mahlaa alkaa koivuista valua keväällä kun ilman lämpötila nousee ja maa sulaa, eli hetki oli valutukselle otollinen. Teimme yhteen koivuistamme desinfioidulla poranterällä reiän n. 30cm korkeudelle maasta. Puun valitsimme sen mukaan, että se olisi polttopuuksi poistettavana kuitenkin muutaman vuoden kuluttua, sillä mahlan valutus aiheuttaa tummentuman reiän kohdalle ja puu alkaa lahota pikkuhiljaa. Valutusastiaksi valitsimme pakastepullot, jonka korkkiin porasimme valutusletkun mentävän reiän. Letkun desinfioimme ja laitoimme suoraan valutusreikään. Letkuna käytimme elintarvikehyväksyttyä valutusletkua.

Mahlaa saimmekin jo ensimmäisen vuorokauden aikana litran verrran. Sitten pullo vaihtoon ja päätimme myös porata toisen reiän koivuun, jotta saisimme enemmän mahlaa valutettua kerralla. Mahla on todella helposti pilaantuvaa, joten vuorasimme keräyspullojen ympärykset lumella. Koivu onneksi tuottaa suurimman osan mahlasta yöllä, joka parantaa myös mahlan säilyvyyttä, sillä yöllä on viileämpää. Kolmevuotias esikoisemme osallistui myös innokkaasti mahlan valutukseen ja tykkäsi myös mahlan mausta todella paljon. Valutimme mahlaa yhteensä 10 litraa viiden päivän aikana. Enemmänkin olisi tuona aikana tullut, sillä pullot olivat usein ääriään myöden täynnä mennessämme niitä tyhjentämään. Ensi vuonna on siis hankittava isommat astiat mahlan keräykseen.

Mahla säilyy jääkaappilämpötilassa n. kaksi vuorokautta, joten suurimman osan mahlasta pakastimme. Ajattelimme kokeilla mahlasta tehdä simaa vapuksi ja kesällä käyttää sitä boolin ainesosana. Oletko sinä koskaan kokeillut mahlan valutusta?

P.S. Muistathan, että mahlan valutus vaatii aina maanomistajan luvan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti