perjantai 31. toukokuuta 2019

Voikukkasiirappi


Minulle avautui tuossa muutama päivä sitten tilaisuus kerätä voikukkaa kahmalokaupalla pellosta. Olimme mieheni vanhempien luona yötä ja heidän vanhat viljelyspeltonsa olivat täynnä kauniin keltaisia voikukkia. Olin aikaisemmin lukenut netistä voikukkasiirapista ja halusin kokeilla tätä ihmettä myös itse kun raaka-ainetta oli saatavilla runsainmitoin. Voikukkasiirappia voi käyttää esimerkiksi vaniljajäätelön, lettujen tai vaikka maustamattoman jogurtin päällä. Voikukkasiirapissa on hunajainen maku ja mitä aikaisemmin kesällä kukat on kerätty, sitä parempaa siirapista tulee. Kukissa on kuitenkin paljon siitepölyä, joka allergisten kannattaa ottaa huomioon.







Esikoiseni halusi ehdottomasti päästä auttamaan äitiä voikukkien keräämisessä, joten eikun tuumasta toimeen: kori mukaan ja voikukkapellolle. Keräsimme voikukasta vain kukkaosat talteen ja kohta olikin jo kori täynnä. Sitten työläimpään vaiheeseen, kukista piti nyppiä kannat pois. Pelkät keltaiset kukat käytettiin siirapin valmistukseen. Olen lukenut joistain ohjeista, että siirapista tulee kitkerää, jos vihreitä osia menee yhtään sen sekaan, mutta en kyllä itse havainnut erikoista kitkeryyttä, vaikka muutamia vihreitä seassa olikin.






Tein siirapin Kotilieden ohjeella hieman mukailtuna, sillä kaikkia raaka-aineita ei ollut aivan niin paljoa. Minkähän aikaa ohjeessa sanottuun siirapin sakenemiseen kuluu? Täällä malttamattomana odottelen, milloin tätä herkkua pääsisi johonkin ruokaan sekoittamaan.











Voikukkasiirappi 
3 litraa voikukan kukintoja
1 litra vettä
2 sitruunaa
1 kg sokeria
  1. Kerää voikukan kukinnot puhtaalta paikalta. Levittele kukat noin tunniksi varjoon paperin päälle, jotta ne puhdistuvat hyönteisistä ennen keittämistä.
  2. Huuhtele kukinnot siivilässä. Kaada kukat kattilaan ja peitä vedellä. Leikkaa sitruuna isoiksi viipaleiksi ja lisää ne kattilaan. Lisää vettä tarvittaessa.
  3. Keitä kukintoja 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna liemen kukintoineen jäähtyä noin puoli tuntia.
  4. Siivilöi kukkaliemi tiheän kankaan tai siivilän läpi ja purista kukista kaikki neste mukaan.
  5. Kaada liemi kattilaan, lisää sokeri ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen noin tunnin.
  6. Purkita siirappi puhtaisiin lasitölkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Siirappi säilyy pitkään ja sakenee vähitellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti