sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Villiyrtit

Ihmisten kiinnostus luonnonyttejä kohtaan on kasvussa ja jokamiehenoikeuksien ansiosta jokaisella on oikeus kerätä yrttejä luonnosta. Yrteillä onkin pitkät perinteet suomalaisessa ruokakulttuurissa ja rohtoina. Kasvien mehevät juuret, lehdet, silmut ja hedelmät ovat olleet ihmisten ravintoa kautta aikojen. Vanhimmat tiedot Suomesa vanhoista lääkintätavoista ovat luettavissa Kalevalassa, jossa on mainittu rohtoina vesi, hunaja, tammen kuori, suon sammaleet, heinän helppeet ja erilaiset ruohot. Yrttejä on käytetty tuhansia vuosia rohdoksina sairauksien hoitoon ja niiden ehkäisyyn. Elias Lönnrot oli Suomessa yksi tärkeimpiä luonnonkasvien rohdoskäytön perinteen tallettajia. Meillä yrttiperinne ennätti lähes katketa 1960- ja 1970- luvuilla, sillä esim. halpa pippuri syrjäytti monet hienot yrttimaan antimet ja yrttien käyttö unohtui.

Villiyrttejä käytetään nykyään kotikeittiöissä, ravintoloissa, hyvinvointi- ja kosmetiikkatuotteissa, tuoksuina, väriaineina, koristeina sekä lemmikkieläintuotteissa ja lääke- eli rohdoskasveina. Useissa analyyseissa luonnonyrttien on todettu olevan vähäenergisiä, mutta runsaskuituisia. Lisäksi ne sisältävät paljon vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. 

Kasvit sisältävät usein myös ihmisille haitallisia aineita. Jotkut aineet ovat kasveissa luonnostaan, jotkut taas kertyvät ympäristöstä kasviin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tietää mitkä kasvit ovat turvallisia syötäväksi kerättäviä ja mistä alueilta kasveja kannattaa kerätä. Jotkin yrtit aiheuttavat niitä käsitellessä allergisia reaktioita, kuten heinänuhaa, astmaa ja iho-oireita. 

Yleissääntöinä yrttien keräämiselle:

* kerätään puhtaaseen ja ilmavaan koriin
* puhtaat kädet
* kerättävä puhtailta kasvupaikoilta
* ei kerätä runsastyppisiltä kasvupaikoilta (navettojen ja karjasuojien läheisyys)
* kasveista otetaan vaan tarvittava osa, muu jätetään kasvamaan
* puuvartisten kasvien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa (kuusenkerkkä, koivunlehti jne.)
* paras keruusää on kuiva ja aurinkoinen


Blogiini tulossa myöhemmin kokemuksiani eri villiyrttien käytöstä (mm. nokkonen, vuohenputki, pihlajansilmu, kuusenkerkkä, maitohorsma, voikukka).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti