perjantai 10. toukokuuta 2019

Pakuri

Lupailin tuolla instagram-tilini puolella tehdä blogiin tekstin pakurista ja sen käytöstä. Pakurikääpä on koivunlahottajasieni ja pakurisienen aiheuttama kasvannainen, joka muodostuu koivun kylkeen mustana epämuodostuneena liikakasvuna. Pakurin talteenottoon tarvitaan maanomistajan lupa, koska irroitettava osa sijaitsee puuvartisessa kasvissa. Meillä mieheni Mikko löysi oman metsän puista pakuria useammastakin, mutta keräsi sitä vain vähän, sillä yksi keskikokoinen pakuri riittää yhden henkilön teetarpeiksi vuoden ajaksi. Pakurin irroitimme koivusta puukolla, mutta irroittamiseen voi käyttää myös kirvestä tai vesuria. Pakuri pilkotaan paloiksi keräämisen jälkeen, jonka jälkeen se on helpompi kuivata. Yleensä käytetään kasvikuivuria kuivaamiseen, mutta sen puuttuessa tein testin miten leivinuunia pystyy hyödyntämään kuivaukseen. Leivinuunin etureunassa oli n. 40-50 C lämpötila, kun laitoin pakurit kuivumaan sinne. Vuorokauden ajan pakuripalat olivat lautasen päällä leivinuunissa ja sen jälkeen ne olivat kuivia. Osan pakurista jauhoin heti blenderissä ja osan jätin kuivaan ja viileään paikkaan odottamaan käyttötarkoitustaan.

Pakuri vaikuttaa uusimpien tutkimusten perusteella vastustukykyä parantavasti ja edistää aineenvaihduntaa. Lisäksi se vahvistaa yleiskuntoa, sisältää runsaasti vitamiineja ja energiaa sekä parantaa ruokahalua. Pakurista teimme teetä, jonka maustoin hunajalla, sillä pelkkä pakurin maku ei minua viehättänyt. Monet käyttävät pakuria flunssan iskiessä, joten se onkin seuraavaksi kokeilulistalla, jos meinaa alkaa nenä vuotamaan. Pakuriteetä voi myös käyttää esim. smoothiepohjaan. Jotkut kokit käyttävät pakuria ruuan valmistukseen, mutta siihen en ole vielä kerennyt perehtyä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti