maanantai 4. toukokuuta 2020

Suuntanaomavaraisuus -sarja: Eläinvauvat

Kuukauden ensimmäinen maanantai ja #suuntanaomavaraisuus -sarjan aika. Tällä kertaa sarjaan osallistuvat bloggarit kirjoittavat mm. suunnitelmiensa etenemisestä omavaraistelun saralla, pölyttäjistä ja eläinvauvoista.

Omavaraisuus-sarjaa pyörittävät Korkeala ja Tsajut. Kiitos heille siitä, että jaksavat kaiken muun hommansa ohessa meitä muita luotsata omavaraisuuden vesillä.

Itse kirjoitan tänään eläinvauvoista sekä suunnitelmien etenemisestä.

Eläinvauvat

Nuo karvaiset, untuvikot, palleroiset, pienet pallukat. No, niin lässyttämiseksihän se taas meni. Onko suloisempaa, kuin vasta syntynyt eläinvauva tai hieman isompikin eläinvauva? Ei ainakaan minun mielestäni. Miten tämä kaikki liittyy omaan elämääni?

Kerroin edellisessä omavaraisuuspostauksessa, etteivät meidän tehotyttökanaset halua hautoa munia, vaikka kukko hommiaan hoitelee kiitettävästi. Ajatuksena oli tuolloin kanojen vaihto ystävän kanssa, mutta mikä hulluus lie iskenyt, kun päädyinkin lainaamaan hautomakonetta ja tilaamaan sinne vielä toisenrotuisten kanasten siitosmunia netistä. Siitosmunat ovat siis hedelmöittyneitä munia, joita voi ostaa toisilta kanaharrastajilta. Mieheni mielestä muijalle iski vauvakuume ja tämä asia täytyi saada pois päiväjärjestyksestä. Tiedä häntä, mutta tässä sitä nyt ollaan, hautomassa ensimmäistä kertaa koneessa munia. Päiviä kuoriutumiseen olisi jäljellä 10 tällä hetkellä. Kanojen munia haudotaan hautomakoneessa 21-25 vuorokautta, jonka jälkeen niiden pitäisi kuoriutua. Läpivalaisin munat viime viikon perjantaina ja elämäähän sieltä löytyi. Jännityksellä siis odotamme mitä tuleman pitää. Lapset miettivät kuoriutuuko munista mitään ja isompi kyselee joka päivä "äiti, miten se tipu pääsee ulos sieltä munasta".

Toinen eläinvauvoihin liittyvä asia on se, että lampolasta, josta meidän on tarkoitus ottaa lampaat meille, on nyt karitsoitu. Emme ole vielä ennättäneet käydä katsomassa karitsoita, mutta puheissa on ollut, että niistä kolme muuttaisi meille emänsä kanssa kesän alussa. Eli tulossa on siis tänä vuonna pikkukaritsoita emänsä kanssa, kunhan pihattomme valmistuu.Suunnitelmien eteneminen

Esikasvatuksessa on avomaankurkkua, kesäkurpitsaa, herneenversoa (pupuille), basilikaa ja persiljaa. Katsotaan, mitä näistä maahan asti saadaan laitettua, mutta ainakin nyt tällä hetkellä kasvavat hyvin. Kasvivalon hankkiminen menee kyllä ensi vuoden taimienkasvatuksen hankintalistalle. Innostuin myös laajentamaan kasvimaatamme kaivamalla perunamaan kasvatuslavojen viereen ja tekemällä kohopenkin kompostoiduista eläinten jätöksistä kesäkurpitsalle. Kiitos vinkeistä kanssabloggaajille!

Remonttihommien osalta pupulan remontti on valmis, ja siitä pääset lukemaan lisää tästä. Remontoimme myös navetan julkisivua poistamalla vanhoja lahoja lautoja ja korvaamalla niitä uusilla sekä pienellä rappauksen uusimisella. Positiivista oli se, ettei navetan hirsirunko lautojen alla osoittautunut niin huonoksi, kuin olin kuvitellut.  Julkisivun maalaushommia olisi tiedossa vielä kun kelit lämpenevät. Pihattoprojekti on myös hyvällä mallilla ja lattia saatiin viime viikonlopun aikana valettua. Seuraavaksi alkaa seinien ja katon levytys sekä aitojen teko. Kyllähän tässä homma riittää, mutta onneksi saan olla kotona melkein toukokuun loppuun saakka projekteja loppuun viemässä ennen paluuta vanhoihin työkuvioihin.

Näiden blogien kautta pääset tutustumaan myös muiden omavaraistelijoiden kirjoituksiin:

Tsajut
Puutarhahetki
Sorakukka
Sarin Puutarhat
Metsäläisten elämää
Javis
Luonto Anne lifestyle
Caramellia
Oma tupa, tontti ja lupa
Luomulaakso
Avaa silmäsi ja hengitä
Kalastaja kuivalla maalla
Jovela
Rakkautta ja maan antimia
Ku ite tekee

8 kommenttia:

 1. Oi, ihania vauvauutisia siellä! Teillä on kohta vilske ja vilinä. ❤️ Kasvivalo on kyllä hyvä hankinta. Helpottaa kovasti kun taimista ei tule semmoisia pitkiä roikaleita. Tai osasta tulee siitäkin huolimatta, mutta noin niinkuin periaatteessa.. :D

  VastaaPoista
 2. Paljon onnea loppuhaudontaan! Toivottavasti kaikki sujuu hyvin. Ja se on sitten todella jännää odotella ensimmäisten kuoriutumista <3 Hauskaa myös että karitsoihin pääsee tutustumaan jo ihan pienestä pitäen :)

  VastaaPoista
 3. Teillähän on siellä vaikka mitä puuhia ja uusia asukkaita odotettavissa :) Tuo tekstissä mainitsemasi pupulan linkki puuttui ;)

  Tsemppiä puuhiinne ja iloista toukokuuta sinne :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteistanne! Jännittää kyllä itseä tuo tipusten kuoriutuminen kun on ensi kertaa pappia kyydissä asian suhteen.

  VastaaPoista
 5. Eläinvauvat ovat kyllä niin suloisia!

  VastaaPoista
 6. Juu eläinvauvat on niin suloisia. Karitsat varsinkin. Saa lässyttää ja pitääkin ;) Täällä minulla ei ole mahdollisuutta pitää eläimiä, mutta onneksi ystävälläni on maatiaislampaita, norjalaisia viikinkilampaita , joita näen vuorilla ja talvella merenranta-aitauksessa. Ja joiden lihaa tulee vaihdannassa. Untuvikkoja tulee sitten pihapiirin riekoilta ja hanhilta sekä kuovilta ja meriharakalta. Kun teillä noita eläimiä on niin ne tuovat ihan oman lisänsä omavaraisuuteen, syventää ja monipuolistaa. On se mullakin tiedossa millaista elämä eläintilalla on. Aikaisemmassa elämässä Savossa meillä oli eksän kanssa luomutila emolehmineen, lampaineen sikoineen ja kanoineen sekä kalkkunoineen. Eipäs tarvinnut lihaa kaupasta ostaa.

  VastaaPoista
 7. Hyvää kesää ja menestystä kanojen ja lampaiden sekä kanien kanssa. Ja viljelysten

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullutkin sinusta mieheltäni, jonka kotitila oli teidän naapurissa Liukonpellossa asuessasi. Hyvää kesää sinne Norjaan ja tsemppiä omavaraistelun kanssa.

   Poista